“Wat is nu echt belangrijk?”
Deze vraag komt regelmatig aan bod tijdens gesprekken met klanten. Antwoorden die vaak naar voren komen zijn winst of vermogen. Het zijn zaken die handig zijn en bijdragen aan stabiliteit, maar waarop je geen groei kunt baseren. Iedere organisatie heeft vaste lasten en deze uitgaven moeten eerst verdiend worden. Om te kunnen betalen is daarom cash nodig.

En hier heb je feitelijk ook het onderwerp dat ik wil bespreken: zonder cash is er geen bestaansrecht voor een onderneming en geen mogelijkheid om te investeren. Ook al ben je niet in de gelegenheid om in een keer een investering te doen, dan zal ook een bank beoordelen of er voldoende cash gegenereerd wordt om de financiering te bekostigen. Cash is dus nodig voor het voortbestaan van een onderneming, maar ook voor groei. Een interessant onderwerp dus.

Je kunt je op verschillende aspecten concentreren. Bijvoorbeeld op hoe je de beschikbare middelen kunt laten groeien, maar ook op hoe je sneller het geld weer tot je beschikking hebt. Een begrip dat in relatie staat tot dit onderwerp is de ‘Cash Conversion Cycle’. Kort samengevat: hoe lang een onderneming erover doet om 1 euro aan uitgaven om te zetten in 1 euro aan inkomsten. Op het moment dat je deze cyclus kunt versnellen, ben je minder afhankelijk van derden en verbeter je de capaciteit om je onderneming te laten groeien.

Er zijn een hoop manieren om deze cyclus te verbeteren. Gek genoeg staan ondernemingen vaak niet bij deze mogelijkheid stil, of hebben het idee dat het niet voor hun branche geldt. Voorgaande is wel een voorwaarde, maar dit is met alle veranderingen. Als je er niet in gelooft, gaat het niet werken.

Inzicht in de cash omloopsnelheid van jouw bedrijf en welke manieren er zijn om deze cyclus te verbeteren, zijn onderwerpen waarin wij kunnen ondersteunen. Feitelijk is het een ‘Kritische Prestatie Indicator’; deze indicator kunnen we presenteren middels ons online management dashboard. Ook kunnen wij coaching bieden bij het verbeteren van deze cyclus.

Wil je meer informatie over dit onderwerp, neem dan gerust contact met me op:

Mark Rebbens
T: 06-41 12 45 65
E: mrebbens@dejongacc.nl