Sinds 1 april 2017 is het pensioen in eigen beheer definitief afgeschaft door de wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen. Daarmee is de mogelijkheid om een pensioen in eigen beheer op te bouwen voor dga’s (directeur-grootaandeelhouders) afgeschaft. Sinds 30 juni jl. moest het pensioen in eigen beheer premievrij gemaakt zijn. Ook op het moment dat je als DGA je pensioen had ondergebracht bij een verzekeraar, was er de mogelijkheid voor deze datum het verzoek in te dienen bij de verzekeraar om het kapitaal in de pensioenverzekering terug te halen naar de B.V.

De wet kent 3 uitfaseermogelijkheden, namelijk het afkopen met een belastingkorting, omzetten in een oudedagsverplichting, danwel uw pensioen premievrij in eigen beheer laten (verdere opbouw is echter niet meer mogelijk).

Bij afkoop mag het pensioen worden afgekocht op basis van fiscale waarde. Over de afkoop wordt een korting gegeven als deze plaatsvindt in 2017, 2018 of 2019. De korting is het grootst in 2017 met 34,5%, in 2018 is dit 25% en in 2019 is dit 19,5%.

Een oudedagsverplichting wordt jaarlijks opgerent tegen een marktrente die het Ministerie van Financiën jaarlijks publiceert. Uiterlijk op de AOW datum moet de oudedagsverplichting worden omgezet naar een lijfrente met een looptijd van 20 jaar.

Ten slotte is er de mogelijkheid om het huidige pensioen in eigen beheer ongewijzigd te laten. Verdere opbouw hiervan is niet meer mogelijk.

Op voorhand is niet te zeggen wat de beste keuze is. Persoonlijke omstandigheden zijn van grote invloed. Er dient een zorgvuldige afweging te worden gemaakt op fiscaal en juridisch gebied, maar ook met betrekking tot zekerheid. De Jong Accountants en Adviseurs kan hierbij adviseren, zodat je, de voor jou meest passende keuze maakt.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op via 073-6562581 of info@dejongacc.nl.