Is jouw bedrijf financieel gezond?

Weet jij hoe je een jaarrekening leest? Als je grip wilt krijgen op je onderneming is het belangrijk dat je de financiële gezondheid goed kunt inschatten. De jaarrekening bevat hiervoor een schat aan informatie. Financieel expert Hinrich Slobbe gaf tijdens onze laatste kwartaalborrel bij de Zaak Vught een workshop ‘Jaarrekening lezen’. In een notendop lees je hier zijn belangrijkste tips.

Hoe ziet financiële gezondheid er uit?
Als je met je accountant om de tafel zit of in gesprek bent met een bankier of investeerder komt altijd de vraag voorbij of je bedrijf financieel gezond is. Hoe weet je dat? En waarop baseert iemand überhaupt de conclusie gezond of ongezond? Dat gebeurt op basis van vier belangrijke punten van waardecreatie.

1. De cashflow

In welke mate ben je in staat om aan je betaalverplichtingen te voldoen? Een gebrek aan liquiditeit is de belangrijkste reden waarom bedrijven failliet gaan. Alle reden dus om je liquiditeit scherp in de gaten te houden.

Hoe doe je dit? Kijk naar je balans: wat zijn je kortlopende verplichtingen? Zoals je belastingschuld, crediteuren en sociale lasten. Hier staan je vlottende activa tegenover. Het gaat hierbij om directe cash, voorraden die je binnenkort verkoopt en debiteuren die snel betalen. Over het algemeen kun je stellen dat de vlottende activa minimaal anderhalf keer groter moeten zijn dan de kortlopende schulden. Dan heeft een onderneming voldoende liquiditeit.

De meest efficiënte manier om je liquiditeit te verhogen is je cashflow verbeteren. Dat doe je op 3 manieren:

  • Voldoende omloopsnelheid creëren waarmee je de voorraden klein houdt.
  • Een actief debiteurenbeleid voeren, zodat facturen snel betaald worden.
  • Met crediteuren om de tafel om te kijken naar de mogelijkheden om de betaaltermijn op te rekken.

2. Werkkapitaal

Je werkkapitaal hangt nauw samen met je liquiditeit. je werkkapitaal is het geld dat je nodig hebt om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Denk aan crediteuren betalen, salarissen uitkeren of het aanvullen van voorraden. (Het is het verschil tussen de vlottende activiteiten zoals voorraden, debiteuren en liquide middelen en de vlottende passiva zoals: crediteuren en kortlopende schulden.)

Elke ondernemer heeft cash nodig om aan verplichtingen te voldoende. Maar een te hoog saldo aan voorraden en debiteuren is ook niet slim. Dat betekent namelijk dat er kapitaal vastzit in voorraden en uitstaande facturen. Dat is geld waar je niet direct bij kunt en dus niet kunt besteden aan de groei van je onderneming.

Ondernemers die gezond willen groeien, houden hun werkkapitaal scherp in de gaten. Dat kan door:

  • Gericht te sturen op je debiteuren. Zorg dat ze op tijd je facturen betalen en doe aan de voorkant aan creditmanagement.
  • Spreek verder een duidelijke betalingstermijn af en houd je klant hieraan.

3. Bedrijfsrendement

Hierbij kijk je naar je winstgevendheid. Er zijn twee belangrijke factoren die je rendement bepalen, te weten: je prijsmarge en je omloopsnelheid. Hier kun je als ondernemer dus gericht op sturen. Net als slimmer en efficiënter werken door gebruik te maken innovaties.

Als je in de jaarrekening wilt controleren hoe het gesteld is met jouw winstgevendheid, kijk dan niet naar het rendement op je eigen vermogen. Dat is geen goed kengetal om je financiële gezondheid te bepalen. Je kunt je winst immers op duizend-en-één-manieren beïnvloeden. Wel goed is het getal bij de term EBIT (Earnings Before Interest and Tax). Dit is in feite jouw financiële prestatie in een jaar. Het toont je opbrengsten voor rente en belastingen. EBIT staat voor alle operationele prestaties van je bedrijf. Met financiële opbrengsten of belastingen houden we geen rekening. Deze zijn immers geen operationele prestaties en hebben niets te maken met kosten. Heb je bij een bank een rente en aflossingsverplichting? Dan zal de bank kijken of je deze verplichting circa 5 keer uit je EBIT kan doen. Lukt dit maar 3 keer of minder, dan is je bedrijf volgens een bankier financieel ongezond.

Als je naar het getal bij de term EBITDA kijkt (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciations en Amortization)  zie je alle operationele prestaties van je bedrijf voor afschrijvingen en waardeverminderingen. Je zou dus kunnen zeggen dat de EDITDA nog beter je operationele prestatie laat zien dan de EBIT. Heb je geen bank nodig in je bedrijfsvoering dan heb je dit kengetal uiteraard niet nodig om je financiële gezondheid te bepalen maar is dit wel een getal waar bijvoorbeeld naar gekeken wordt bij de waardering van je onderneming.

4. Je verhaal

Waarom doe je wat je doet? Vaak sta je er niet bij stil waarom je ondernemer bent. Een concreet antwoord formuleren, blijkt vaak ook lastig. Maar heb je eenmaal je ‘why’ oftewel het ‘waarom van ondernemen’ gevonden, dan kun je hier in je dienstverlening gericht naar toewerken.

Wanneer je weet ‘waarom’ je iets doet, dan word het ook makkelijker om te bedenken ‘hoe’ je dit als ondernemer allemaal kunt doen. En bij tegenslagen helpt de why-vraag ook. Dan houd je jezelf voor waarom je eraan begonnen bent en wat je motiveert om door te gaan.

Je ‘why’ is vaak inspirerend voor anderen en helpt je zaken eenvoudiger verkopen. Maak er gebruik van. Je financiële gezondheid vaart er wel bij.

Bespreekpunten accountant
Hinrich Slobbe benadrukte aan het einde van zijn workshop hoe belangrijk het is voor ondernemers om alle bovengenoemde punten aan bod te laten komen in het jaargesprek met een boekhouder of accountant. “Dit is veel interessanter dan cijfers van voorgaande jaren vergelijken. Kijk altijd naar wat je morgen kunt doen!”

De Jong Accountants en Adviseurs werkt volgens een groeimodel en brengt tijdens haar jaargesprekken standaard alle punten ter sprake en werken zij samen met de ondernemer aan een plan om de financiële gezondheid van je onderneming te verbeteren.

Jouw financiële gezondheid bespreken?
Ben je naar aanleiding van dit artikel benieuwd hoe het gesteld is met jouw financiële gezondheid? Maak dan gerust een vrijblijvende afspraak om deze met een van onze adviseurs of accountants te bespreken. Of loop eens binnen op onze kwartaalborrel. De eerstvolgende staat gepland op: 9 april a.s.

Koen de Jong
k.dejong@dejongacc.nl
06 – 21 27 82 81