Crowdfunding, ofwel publieksfinanciering, geld ophalen bij particulieren ter financiering van een project of onderneming. “Is dat nu een serieuze optie voor mijn onderneming?” vroeg een klant onlangs. “Ik ben geen hippe startup en bovendien wil ik geen pottenkijkers in mijn bedrijf!”

De markt
De totale omvang van de Nederlandse Crowdfundingsmarkt bedroeg in 2016 €134,5 miljoen verdeeld over 903 projecten. Voor 2017 verwacht men een stijging van 28% tot €172 miljoen met een gemiddelde omvang van €149.000 per project. Op zich een fors bedrag, echter wetende dat de Nederlandse banken in totaal zo’n €130 miljard aan MKB-leningen hebben uitstaan, is crowdfunding met een percentage van 0,132% nog maar zeer bescheiden.

Snelle groei
Met groeipercentages van rond de 30% per jaar groeit de markt echter snel. Professionele platformen zorgen voor goede marketing van de diverse aanvragen en beleggers nemen met een gemiddelde inleg van €750 per project graag een gokje. Niet in de laatste plaats vanwege de rentevergoeding van gemiddeld 7% per jaar. Ook de omvang van de aanvragen blijft toenemen met als recente uitschieter het Arnhemse Platowood. Het bedrijf wist via het platform Collin Crowdfund binnen twee dagen maar liefst €1,25 miljoen op te halen bij 860 investeerders. Het bedrag zal worden besteed aan de financiering van de houtvoorraad dus zeker geen hippe startup!

Serieus alternatief?
Maar terug naar de vraag van mijn klant, is het een serieuze optie voor zijn bedrijf? In zijn geval zeker, de uitbreiding van zijn conferentiecentrum is inmiddels gestart en zijn toekomstplannen worden verwezenlijkt. Maar het is natuurlijk afhankelijk van de situatie van de onderneming en de ondernemer.

Ten eerste is Crowdfunding natuurlijk een openbaar traject. Je moet met de billen bloot anders schrijven er geen beleggers in. Ten tweede, de serieuze crowdfundingsplatforms met plaatsingskracht doen grondig onderzoek en willen ook na het verstrekken van de lening op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Ten derde is de doorlooptijd van het onderzoek, plaatsing en uitbetaling vaak lang en niet gegarandeerd, er is altijd een kans dat de lening niet wordt volgeschreven.

Inmiddels hebben we bij De Jong Accountants en Adviseurs ruime ervaring opgedaan in het aanvragen en plaatsen van Crowdfundingsprojecten. Laat u vrijblijvend informeren door onze financieringsspecialist en ondernemerscoach Mark Rebbens of één van de andere relatiebeheerders. Klik hier om contact op te nemen.