Subsidie praktijkleren

PersoneelVoor werknemers die een leerwerk- of praktijkopleiding volgen kan een werkgever recht hebben op een subsidie praktijkleren van maximaal € 2.700. De subsidie voor het schooljaar 2019/2020 had de werkgever uiterlijk 16 september 2020 om 17.00 uur moeten aanvragen.

Herkansing voor te late aanvragen subsidie

Was de werkgever te laat met aanvragen, dan is de aanvraag afgewezen. Voor werkgevers die zich uiterlijk 30 september 2020 meldden bij de RVO is echter in bepaalde gevallen een herkansing mogelijk. Deze werkgevers kunnen, onder voorwaarden, alsnog tussen 3 mei 2021 en 21 mei 2021 17.00 uur een aanvraag subsidie praktijkleren 2019/2020 indienen.

Voorwaarden herkansing

Voor de herkansing gelden helaas wel een aantal strenge voorwaarden. De subsidie wordt niet zomaar alsnog verstrekt. Om alsnog recht te krijgen op de subsidie moet de werkgever kunnen aantonen dat:

  • de te late aanvraag een direct gevolg is van de coronacrisis en de daarbij behorende maatregelen, als gevolg waarvan de aanvraag te laat is ingediend,
  • hij financiële schade lijdt als hij de subsidie niet ontvangt welke gevolgen heeft voor zijn onderneming.

De werkgever moet bovenstaande punten met schriftelijke bewijzen onderbouwen. Denk daarbij aan externe of interne berichten waaruit blijkt dat het bedrijf gesloten was vanwege een corona-uitbraak in de periode rondom de uiterste aanvraagdatum (16 september 2020) en financiële gegevens waaruit de schade blijkt. 

Let op! Was de coronacrisis een factor, maar speelden meerdere factoren waardoor de aanvraag te laat was? Dan wordt de aanvraag in de herkansing helaas afgewezen. Zo is bijvoorbeeld het feit dat de medewerker die de aanvraag zou indienen, ziek was vanwege corona, onvoldoende. In dat geval gaat de RVO er vanuit dat een andere collega dit werk had kunnen overnemen.