Eigen woning telt niet mee in box 3

Een goede planning is nodig vanwege het feit dat een eigen woning niet meetelt als vermogen in box 3, maar wel als deze verkocht is terwijl u nog geen andere woning terug heeft gekocht. Omdat het daarbij vaak gaat om aanzienlijke bedragen, kost u dit behoorlijk wat belasting in box 3.

Let op! Hoeveel belasting u betaalt in box 3 hangt af van de omvang van uw vermogen. Dit kan oplopen tot een belastingheffing van 1,68% over uw vermogen.

Verkoop uitstellen

Handen schuddenVerkoopt u uw woning en koopt u niet direct een andere woning terug, probeer de verkoop dan uit te stellen tot ná 1 januari. De peildatum voor de vermogensbelasting is namelijk 1 januari en wijzigingen in uw vermogen ná die datum hebben geen invloed meer op de heffing in box 3.

Aankoop bespoedigen

Staat u op het punt een woning te kopen en gebruikt u daarvoor deels eigen geld, probeer de aankoop dan juist te bespoedigen. Realiseer de aankoop zo mogelijk vóór 1 januari, zodat u over het gebruikte eigen vermogen in 2020 geen belasting in box 3 meer betaalt.

Heeft u vragen over de aan- of verkoop van een eigen woning en de invloed ervan op de heffing in box 3, neem dan contact met ons op.